Mert nem csak a meditációról van szó.

A lelki megkönnyebbülést nyújtó bár után, a fenti kérdésre a japáni Shizuoka (ejtsd: Sidzuoka) megyei Hamamatsu (ejtsd: Hamamacu) városból ismét egy buddhista szerzetes, Wakide Giyu (ejtsd: Vakide Giju) ad választ.

Azt gondolhatjuk, hogy a buddhista szerzetesek többsége egész nap csak üldögél, bogyókat fogyaszt és elvont dolgokról elmélkedik.

Ez persze egy nagy tévedés, legalábbis Japánban ez sosem volt, van, és a hagyományokat követve, sosem lesz így.

Ahogy azt a szerzetesek is tudják, a hosszú egyhelyben ülés nem tesz jót a szervezetnek. A zazen, vagyis a meditáció alkalmával azonban több órán keresztül mozdulatlan pózban ülnek a szerzetesek. Ezt tehát ki kell egyensúlyozni, az egész testet átmozgató és edző mozgásra van szükség. És erre a legkiválóbb edzésforma a padlótörlés. – mondja Wakide szerzetes, aki természetesen meg is adja az instrukciókat a művelet tökéletes végrehajtásához.

Figyelem, nem szabad csalni! Felmosómopp nem használható! A cél itt most nem a padló minél hamarabb és könnyebb megtisztítása, hanem a test átmozgatása. Amihez a felmosás egy eszköz. Vagyis nem egyszerűen egy edzőteremben emelgetjük a súlyokat vagy futunk a futópadon, aminek közvetett eredménye nincs, hanem közvetlenül (csak) a test edzésére irányul. A közvetett eredmény jelen esetünkben a padló tisztítása lesz.

Egyszerűen fogalmazva tehát: padlót mosunk egyszál ronggyal és egy vizes vödörrel úgy, hogy abból a lehető legjobb eredményt hozzuk ki a testünk edzését és egyúttal a padló megtisztítását illetően. Erre a japán nyelvben van egy szó, a shugyou.

A shugyou (ejtsd: sugjó) szónak több jelentésárnyalata is van. Ha megnézünk egy egynyelvű japán (egyszerűbb) értelmező szótárt, akkor az alábbi jelentésköröket találjuk:

  1. A megvilágosodás elérése érdekében a testnek és léleknek a megtisztítása valaminek a megtanulása, elsajátítása által. Illetve a buddhista tanok gyakorlása.
  2. Kolduló szerzetesként gyalogszerrel járni az országot.
  3. Valamilyen tudomány vagy művészet mély elsajátítása érdekében hosszú gyakorlás útján erőfeszítéseket téve tanulni, az elsajátítani valót teljes mértékben magunkévá tenni, azzal szinte eggyé válni.

A fenti értelmezésből a harmadik pontra fókuszálva és annak jelentését a mindennapokra is egy kissé ironikusan kiterjesztjük, shugyou tulajdonképp a munkába járás, a takarítás, a mindennapi főzés, ha azt erőfeszítésnek fogjuk fel valaminek az elnyerése érdekében. Igy ha nem bosszankodunk a tömött busz miatt, hanem úgy fogjuk fel, hogy ez is hozzátartozik a nagy EGÉSZhez, és a tömött busz is ad(hat) valami pluszt, amiből tanulunk valamit, akkor sokkal könnyebben kiegyezünk magunkkal a lelki békénk érdekében.

Visszatérve tehát Wakide szerzetes padlótörlési instrukcióihoz, fogjunk egy felmosórongyot és lehetőleg nagy terpeszben, földig hajolva mindkét kezünkkel a nedves rongyra helyezve a testsúlyunkat, kezdjük el nyomva törölni a padlót, közben pedig egyenletesen haladjunk a kijelölt irányban. A haladóbbak ezt a fázist akár futólépésben is megtehetik, úgy még dinamikusabb lesz a mozgás. A lényeg, hogy erőt kell kifejteni (azaz nyomni a padlóra a rongyot), ill. súroló jelleggel mozgatni a rongyot.

zazen meditáció japán felmosás rizskása japán szerzetes egészség kultúra
a felmosás helyes módja

A test átmozgatása után következhet a zazen, azaz a meditáció. Úgy kell ülnünk a zazenben, mintha a fejünk tetejével nyomnánk a plafont. Ekkor van a gerincünk a legmegfelelőbb pózban ahhoz, hogy a vér a leghatékonyabban áramoljon a fejünkbe. Ha hozzászokunk a meditálás során a helyes testtartáshoz, akkor ezt a mindennapokban is folytatni fogjuk. Ezzel pedig növelhetjük a koncentrációs képességünket.

zazen meditáció japán felmosás rizskása japán szerzetes egészség kultúra
A zazen ülésmódja

Miután pedig végeztünk a meditálással, töltsük fel energiával testünket. Együnk „okayu”-t (ejtsd: okaju), azaz híg, leveses rizskását, ami általában száraz rizsből, nagyjából tízszeres mennyiségű víz hozzáadásával készül. Kíméli a gyomrot, jót tesz a beleknek a könnyű megemészthetősége által, és átmelegíti az egész testet.

zazen meditáció japán felmosás rizskása japán szerzetes egészség kultúra
a leveses rizskása jól átmelegít

Köszönöm a figyelmet.